Har hunden din endret atferd?
-Når hunden din prøver å fortelle deg noe hjelper vi deg å forstå
En av de viktigste tingene en atferdskonsulent gjør er å observere. Vi er trent til å lese hundens språk og signaler og forstå hva de prøver å fortelle oss. Ikke bare de åpenbare, synlige signalene, men atferdsendringer, holding, kroppsspråk og vaner som forteller oss noe om hva som foregår. Vi ser på omgivelsene, genetikk, oppvekst, kosthold, turvaner, trening, aktiviteter, søvn, hvile, relasjoner og hvordan hundens liv er organisert fra dag til dag. Det er mange variabler som påvirker hvordan dere har det sammen og hvordan hunden deres har det. Vi ser på triggere, stressorer, ytre endringer i atferd og snakker med deg om det er noen vi kan endre på som kan gi hunden din et enda bedre liv sammen med deg.
Det er alltid en fordel å ta fatt i atferdsutfordringer og evt andre plager hunden din har så snart som mulig. Fysisk og mental tilstand er ofte to sider av samme sak, så det å løse opp ting som er frustrerende for hunden din, kan samtidig redusere stress og forhindre fysiske plager som inflammasjon, tannproblemer, hudproblemer, ørebetennelse, mage og fordøyelsesproblemer og andre tilstander som kan gi hunden din redusert helse på både kort og lang sikt. Atferdsutfordringene kan også skyldes underliggende helseproblemer, og da er det viktig å avdekke det så snart som mulig for at hunden ikke skal ha smerter/ubehag lenger enn nødvendig.
Dessverre ser vi ofte at når klientene våre endelig oppsøker oss har de allerede prøvd en rekke ulike trenere og kurs. Vi er siste utvei, både mennesker og hunder er slitne og begynner å gå tom for både pågangsmot og penger. Vi kan ikke fortelle deg hva du skal gjøre, men oppfordrer deg gjerne til å ikke ha oss aller nederst på listen – det vi gjør er grunnlaget for alt annet som følger. Å begynne med en atferdskonsulent er det beste utgangspunktet for å løse opp i utfordringene -kom til oss først- Løsningen er ofte nærmere enn du tror hvis du lar oss hjelpe deg å finne den.
Når er det lurt å oppsøke en atferdskonsulent?
- Hvis hunden endrer atferd er det ofte et tegn på at det er noe som plager hunden din.
- Når hundens atferd påvirker livskvalitetene deres – Å ha en hund som bjeffer mye inne/ute, eller knurrer på barna, hopper på gjestene dine, ødelegger møbler, holder deg våken på natten, har separasjonsangst eller annet, kan være en stor belastning for familie/venner og for hunden din.
Gjennom TV programmer har vi lært at hvis vi trener hunden i lydighet, disiplin, triks og sirkuskunster for å lære den å høre på oss og å gjøre som vi sier. Noen snakker om dominans og Alfa, flokkledere og å sette hunden på plass . Det er mange tilnærminger og teorier om hundetrening, noen er bedre fundamentert i vitenskapen enn andre.
Vår tilnærming er vitenbasert og tar utgangspunkt i hunden som et følende, tenkende vesen med behov utover grunnleggende dyrevelferd som mat, drikke, hvile eller aktivitet . Vi ser på hundens komplekse behov som er ganske like på de vi mennesker har på så mange vis. Når hunden ikke har det bra, vil den prøve å fortelle det til oss så godt den kan – og vi er her for å lytte og avdekke. Når du og atferdskonsulenten deretter jobber med rotårsaken(e), og løser opp i det som virkelig plager hunden din vil den uønskede atferden ofte forsvinne av seg selv, uten at det er behov for videre trening eller atferdsmodifikasjoner.
Vi gir deg råd, treningstips og oppfølging allerede etter første konsultasjon. Dersom vi anser det som nødvendig, vil vi henvise deg videre til f.eks veterinær, fysioterapi eller annen behandling.
Er det sånn som på TV?
Hundetrening sånn som vi ofte ser på TV er ofte en type “atferdsmodifisering” som tilsynelatende kan fungere godt på for enkelte atferdsutfordringer. Vi bruker noe som heter operant betinging og assossiert læring for å få hunden din til å gjøre det vi vil (ønsket atferd gir belønning, uønsket atferd gir straff eller negativ forsterkning som f.eks “nei”, eller at vi ignorerer dem). Slik trening vil ofte fungere på overflaten, men kan dekke over det egentlige problemet, og utfordringene hunden din sliter med vil stort sett vende tilbake etter en stund, eller aldri forsvinne helt.

Vi må spørre oss: “Hvorfor gjør hunden din disse tingene – hva ligger bak?”. Hunder gjør sjelden noe uten en grunn. Vi hjelper deg å finne ut av hva grunnen egentlig er.
Hvis vi lærer hunden å slutte vise oss atferden sin, demper vi samtidig hundens kommunikasjon. Hvis vi “trener det bort” , kan hunden din få det enda verre, og til og med gi opp – tenk hvis du hadde vondt et sted, men hver gang du prøvde å si det til noen var det noen som klappet deg på hodet, gav deg litt sjokolade, eller bad deg om å være stille, sette deg på en stol eller til og med kjeftet på deg?
Hva gjør vi på en atferdskonsultasjon
På konsultasjonen observerer vi hunden din mens vi samtidig snakker med deg og andre familiemedlemmer. Mange eiere blir overrasket over hvor mye av treningen som handler om menneskene i familien og ikke om hunden . Ofte er det vi som må endre oss, og vi som må legge rammene for en ny hverdag for hunden. Det er viktig at alle som bor med hunden er tilstede på konsultasjonen, da alle kan ha ulike relasjoner til hunden, som kan være med å påvirke atferden. Ofte kan du selv løse de utfordringene hunden din har ved hjelp av tiltakene vi foreslår for dere etter endt konsultasjon. Vi anbefaler alltid at dere bestiller en oppfølgingstime etter den første timen for å justere og videreutvikle planen som ble lagt for dere etter den første timen.